Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Borgőzös újvilági Veritas borvacsora a Thermal Hotel Visegrádban

Borgőzös újvilági Veritas borvacsora a Thermal Hotel Visegrádban

Jónéhány borvacsorán vettünk már részt könyvünk, A bogőzös évszázadok kapcsán, de a Visegrádi két dologban mindenképpen kiemelkedett mindközül. Egyrészt hihetetlenül sokan, 113-an vettek részt rajta és lenyűgöző volt a dekoráció és a helyszín szépsége és kreativitása. Az egészre csak rátett, hogy a két fiatal séf kiemelkedő minőségű fogásokat tálalt a nagyszerű újvilági borokhoz. Mi kellhet ennél több? A lényeg, a jó társaság és szerencsére abból sem volt hiány.

Séfpárbaj a Hotel Thermál Visegrádban egy hangulatos együtt töltött estéért

Mi, akik tudjuk a titkot, hogy nem attól leszünk boldogok, ha a bélbaktériumaink jól érzik magukat, hanem akkor érzik jól magukat a Visegrádi Thermál hotel borvacsorabélbaktériumaink, ha mi boldogok vagyunk, időnkét összegyűlünk és jól érezzük magunkat. A közösség boldoggá tesz, a magány pedig árt nekünk. Ennek a szellemében vettünk részt egy nagyon érdekes és nagyon jól szervezett borvacsorán, amely sokéves hagyománnyal rendelkezik a Visegrádi Thermál Hotelben. Mi voltunk a 38. rendezvény. A koncepció meglehetősen szokatlan, de nagyon sikeres. Vasárnaponként tartják és a vendégek kedvezményes áron szállhatnak meg a hotelben és élvezhetik a wellness szolgáltatásokat. A budai hegyekben megbúvó, a Dunakanyarra néző hotelben gyönyörűen dekorált bálterem várt bennünket. A menüt ketten állították össze, a hotel vezető séfje Vidra Péter és a szentendrei Teyföl étteremből Kulcsár Alex séf. A Teyföl ugyan még csak két éve nyitott, de már a Michelin Guide figyelmét is felkeltette és ajánlják kalauzukban.


A menü ennek tükrében nagyon ígéretesnek látszott, amelyet négy ország és öt pincészet – Amerika (Kalifornia), Dél-Afrika, Új-Zéland és Argentína – boraira komponáltak. A Stellenrust, Simonsig, Coppola, Yealands és Trapiche borait kóstolhatta az értő közönség. A borokat és országokat könyvünk, a Borgőzös évszázadok tematikájával mutattuk be, azaz a nálunk is kapható Újvilági borok köré szerveződött a vacsora.


Érdekességként egyfajta séfpárbajt is láthattunk, mert a két húsételt nem közösen, hanem önállóan alkották meg a séfek, amelyeket a vendégek elegáns kis kártyákon értékelhettek.

Gourmet élmény a borvacsorán és szuper újvilági borok

A vacsora igazi gourmet élmény volt, és bőven felülmúlta a várakozásokat. Tökéletesen megkomponált, a borokhoz harmonizáló ételekkel. A csapat láthatólag előre összekóstolta a borokkal a fogásokat. Ide tesszük a menüt, hogy kicsit irigykedhessetek:

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2021 – A hájas tészta, sajt és ananász kombinációja könnyed, mégis komplex előételként szolgált, amely remekül kiegészítette a pezsgő finom buborékosságát és kenyeres jegyeit. 

Yealands Estate Yealands Sauvignon Blanc 2023 – A „Kaszinótojás, francia saláta” modern interpretációja csuka kaviárral nemcsak látványos volt, hanem az ízek harmóniája is kifinomultan érvényesült a bor kedves savszerkezetével. 

Stellenrust BF "57" Chenin Blanc 2021 – A halibut filé és ponty tej krémessége, valamint a vad brokkoli és lime frissessége izgalmas kontrasztot adott, amely kiemelte a Chenin Blanc vajas és gyümölcsös karakterét. 

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2021 – A kacsamell tökéletesre sütve, puliszkával, sütőtökkel és fügével tálalva egy igazán gazdag és kiegyensúlyozott fogás lett, amely szépen harmonizált a Pinot Noir eleganciájával és piros bogyós jegyeivel. 

Francis Ford Coppola Diamond Claret 2019 – A szarvasgerinc céklával és nudlival kifejezetten kreatív párosítás volt, a bor testes, gyümölcsös és enyhén fás karaktere pedig tökéletesen illeszkedett a fogás földes jegyeihez. 

Trapiche Medalla Malbec 2022 – A fekete ribizli, vanília, csokoládé és mandula összetevői remekül kiemelték a Malbec gazdag, fűszeres jegyeit, így az étel és a bor teljes szimbiózist alkotott. 

Meglepetés a borvacsora végén

Amikor már azt hinnéd, véget ért a fenséges vacsora, még egy extra meglepetés várt ránk. A szentendrei sonkás egy pazar *terülj-terülj asztalkámat* varázsolt a terembe. Öt különleges sajtot és egy spanyol sonkát, friss kenyeret és pogácsákat kínáltak.


 

A sajtokhoz külön borokat is felszolgáltak, szintén az Újvilágból:

Luigi Bosca Finca La Linda Torrontés 2022

Simonsig Dél-Afrikai Pinotage 2021 

Az este nem csupán kulináris élményt nyújtott, hanem a közösség és a bor iránti szenvedély ünnepe is volt. A két séf párbaja nemcsak a versengés szellemét, hanem az innováció és az elhivatottság örömét is megmutatta. A borok és az ételek harmóniája egyedülálló élménnyé tette ezt az estét.

Ha legközelebb ilyen eseményre kerül sor, ne habozz, és csatlakozz egy felejthetetlen gasztronómiai utazásra, ahol a borok, az ételek és a jó társaság garantált!

Kupa-Kovács