Champagne - 150 éves a Brut pezsgő
Ki iszik ma édes pezsgőt? Nem tudjuk, de bizonyosan furán néznénk rá. Ma a száraz és még szárazabb italok korszakát éljük, amikor
már sokan Brut nature pezsgőt keresnek. 1874 előtt azonban nem így volt. Addig az emberek az édes pezsgőket vedelték, már aki meg tudta engedni magának. A forradalmi újítás Champagne talán legfontosabb nőjétől származik. Madam Pommery, akinek férje 1858-ban meghalt, bátor és újító személyiség volt, ami nem igazán látszik a róla fennmaradt képekről. A hölgy azonban igen határozott elképzelésekkel rendelkezett a világról, amikor átvette az 1836-ban alapított céget, aminek eredetileg Pommery and Greno volt a neve, mivel két család alapította és a pezsgőkészítés csak másodlagos tevékenység volt. Főleg gyapjúval kereskedtek. Madam Pommery (Pommery Champagne-ok) azonban szakított a textillel, mert a champagne pezsgőben látta a jövőt és milyen jól tette. Először is kijelentette, hogy elég az édes pezsgőkből. Pezsgőmesterének kiadta az utasítást:
"olyan pezsgőre van szükségünk, amely a lehető legszárazabb, de nem szikár… ízében lágynak és bársonyosnak kell lennie… és legfőképpen finomnak.”
A hölgy köznevetség tárgya lett. Ki inna ennyire száraz pezsgőt? – kérdezték a kortársak. Ekkor 1874-et írtunk. Madam Pommery azonban kitartott újítása mellett és az idő őt igazolta. Mára a világ Champagne fogyasztása döntően Brut-ból áll. A siker azonban már hamarabb megérkezett. A 19. század végére minden valamit magára adó étterem, bár, kabaré tartott Pommery Champagne-t. Így volt ez Magyarországon is. Madam Pommery ezzel egy időben hatalmas építkezésbe kezdett.
Egy város a föld alatt - Pommery pincék
Ezt azóta is a 19. század legnagyobb építkezésének nevezik Reimsben. A korábbi kőbányák helyén egy 18 km hosszú pincerendszer építtetett 30 méterre a föld alatt. Mintha egy új város jött volna létre. A budai vártól a Liszt Ferenc reptérig érne a pince hossza. Mivel kedvelte a művészetet, ezért kora nagy szobrászaitól alkotásokat rendelt, ezek díszítették a pincét. Korán felismerte a szőlőterületek minőségének fontosságát is és ott is komoly fejlesztésekbe kezdett. Az általa létrehozott ültetvényeket máig Champagne egyik legszebb birtokának tartják. Ma 225 hektár saját területtel rendelkeznek a 34 ezer hektáros teljes Champagne régióból. Ehhez azonban még 2000 hektár integrált terület tartozik. Ugyan nagy háznak számítanak, de a mai napig őrzik egyedi eleganciájukat, nem tartoznak a nagy tömeggyártók közé. A stílust még Madam Pommery írta le „finomsággal és vidám könnyedséggel teli”, amit ma a Brut Royalban (Pommery Brut Royal) és a Cuvée Louise-ban kóstolhatunk meg.
Madam Pommery az ellenálló
Amikor éppen elhatározta, hogy megújítja a Champagne készítést egy igen súlyosnak látszó esemény árnyékolta be a régió életét. A porosz-francia háború. A poroszok épp ott lépték át a határt, ahol Champagne található és ott is vonultak vissza. Ezt a két esemény súlyosan megviselte a Champagne régió pincészeteit. A porosz katonák örömmel vedelték az elkobzott pezsgőt. Madam Pommery-t azonban nem olyan fából faragták, hogy ne próbált volna valamit tenni ez ellen. Nem akart áldozat lenni. Titkos barlangokat ásatott a város szélén és ide rejtette pezsgőjét a poroszok elől. Pincéi nemcsak a palackok menedékévé váltak, hanem a francia ellenállás szimbólumává is. A történelem furcsa fintora vagy inkább érdekessége, hogy a porosz fosztogatás végül is erősen hozzájárult Champagne nemzetközi sikeréhez. A német katonák hazatérésük után igencsak kívánták a franciák italát és nagy mennyiségben kezdték vásárolni és ma is a világ 5 legtöbb Champagnet fogyasztó nemzete közé tartoznak. Sőt annyira megjött a kedvük ehhez a nemes italhoz, hogy sok pezsgő ház is német tulajdonba került.
A magyarok és Pommery Champagne – Egy 150 éves barátság
A Pommery sikere nagyon hamar meghódította a világot. Megjelent Magyarországon is a borlapokon. A századfordulón még kevés olyan magyar bor szerepelt, aminek feltüntették a készítőjét, de magyar és francia pezsgők esetén mindig így volt, sőt a külföldi borok egy részénél is. Jó néhány századfordulós (1890 és 1914 között) borlapon találunk Lafitt borokat, így két t-vel, mert akkor még így írták. A Pommery természetesen nem Brut-ként szerepelt, hanem sec, száraz jelzővel illették. Gyakran Pommery and Greno néven jelent meg ekkor. Nem sikerült azonban minden esetben jól írni a nevet, mert például a kassai Schalkház hotelben Pommery and Cremo-ként szerepel. A Pommery olyan távolságokra is eljutott, mint a Csorba-tó, ahol az egyetlen francia Champagne volt a borlapon. De Herkulesfürdő legjobb hoteljeiben is megtaláljuk a borlapon még pedig a helyesen írva Pommery Sec-ként. Még az is elképzelhető, hogy Sissi hercegnő is ivott itt ilyet, mert ő nagyon szerette az itteni gyógyvizet.
Mai szemmel a legmeglepőbb hely talán az Érsekújvári vasútállomás étterme, amelyet Singer Lipót üzemeltetett. Itt az egyetlen külföldi pezsgő az a Pommery.
A legszélesebb választékkal pedig a Casino de Paris étterem rendelkezett, ami a Révay utcában volt található és Keleti Hermann nevéhez volt köthető.
Talán ízelítőül ennyi is elegendő egyrészt abból az életformából, amit a 19. század eleje és a 20. század első évtizedeit jellemezte. Az akkor Magyaroroszág teljes területének jobb éttermeiben nagyszerű bor és pezsgőválasztékkal találkozhattunk, amik között a Pommery szinte minden esetben fellelhető volt.
A Pommery a Veritas segítségével érkezett meg újra Magyarországra és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Már nem marad más, mint jégbehűteni az italokat és koccintani velük, hogy átérezzük ennek a 150-évnek a modern ízlésre gyakorolt hatását. És persze a fő, hogy érezzük jól magunkat, mert ahogy Charles Dickens "A pezsgő az élet egyik elegáns extrája.",. amihez mi még hozzátehetjük, hogy amitől minden egy picit jobb lesz.
Kupa-Kovács