Dickens Koktél Nocino-val, azaz zölddió likőrrel
Dickens 1843 Karácsonya előtt nem sokkal adta ki Karácsonyi ének című regényét. Ami olyan siker lett, hogy Karácsonyra elfogyott és immár közel 200 éve még mindig népszerű a történet. Természetesen megfilmesítették és minden formában fogyasztják is. Az irodalom azonban nem tartozik szorosan blogjaink tárgyába, ezért Dickens egy másik sokkal fontosabb Karácsonyi alkotását ajánlanánk olvasóink figyelmébe. Nevéhez ugyanis kötődik egy izgalmas Karácsonyi koktél, amit A Dickens koktél fantázia, vagy fantáziátlan névvel jelölnek. Íze utána azonban kapott egy másik becenevet. A Karácsonyi puding koktél.
A koktél íze ugyanis kísértetiesen emlékeztet az angol karácsonyi pudingra. Az összeállítása egyszerűen hangzik. Whisky, Nocino, vagy Zölddió likőr, Bodza pálinka, fűszerek és cukor. Ezek közül nálunk minden beszerezhető, a cukor és a fűszerek kivételével.
A Nocino az olasz italkultúrában szorosan kapcsolódik a Karácsonyhoz. Ez ugyanis ott tipikus karácsonyi ital. A készítés, azonban nem akárhogy történik. A zöld diót szigorúan Szent János napján kell leszedni hozzá. Vagyis Június 24-én. A zöld diókat aztán fűszerekkel, alkoholban 40 napig érlelik. Az italt legfőképpen karácsonykor fogyasztják. Ehhez tökéletesen illik is, mert fahéj, szerecsendió és más finomságok vannak benne. Természetesen az egyik legjobb italnak tartják a gyomorproblémák kezelésére, ami Karácsonykor sokunkra ráfér. Aki ilyenre vágyik annak most nem kell Olaszországig mennie, mert kiderült, mi magyarok is remek Nocinot tudunk készíteni. Olyat, ami után még az olasz nagymamák is megnyalnák mind a 10 ujjukat. Ezt nem más bizonyította, mint a Márton és Lányai pálinkafőzde.
Pálinka vs. Nocino
Ugyan a pálinkához valót nem kell Szent János napján szedni, de gyomorproblémák kezelésében tuti leveri az olaszok italát. Elismerjük stílusa és közönsége egészen más. A Nocino kellemes likőr, a pálinka ezzel szemben magasabb alkohol tartalmú keményebb ital. A pálinka azonban nagyon magyar és nagyon finom. Különösen igaz ez a Márton és Lányai pálinkákra, amelyeket az elmúlt 50 év alatt kísérletezett ki Márton János. A fekete cseresznye az egyik igazi sláger, aminek semmi köze nincs a régi két dekás cserkóhoz. Ez egy igazi mestermű, amiben a cseresznye frissessége jelenik meg és újraéleszti a régi magyar pálinka hagyományt. Mindenféle mítosz és körítés nélkül, egyszerűen finom és nem csak Karácsonykor érdemes inni, hanem minden alkalommal.
Kupa-Kovács