Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Aranyérem a Pátzay 2019-es Prémium Chardonnay-nak a Mundus Vini-n

2022. 03. 08. 08:44:37
Aranyérem a Pátzay 2019-es Prémium Chardonnay-nak a Mundus Vini-n

A Mundus Vini a világ egyik legrangosabb borversenye Németországban. A verseny a Prowein-hez kötődik, ami a magyar borok számára a legfontosabb borkiállítás. Ezen 91 pontot szerezni és aranyérmet nyerni több, mint megtiszteltetés.

A Pátzay Prémium Chardonnay-nak minden esélye megvan, hogy a pincészet második kultbora legyen. Az első,Pátzay Prémium Pinot Noir Rosé már évek óta lenyűgözi a szakértőket és a fogyasztókat is. A Prémium Chardonnay-nak ez a harmadik évjárata és a második év, amiben már az új technológiával készül. A 2018-as Pátzay Prémium Chardonnay, a Chardonnay-világbajnokságon, a második legjobb magyar Chardonnay lett a tavalyi évben. A 2019-es, első megmérettetéseként a Mundus Vini Borversenyen vett részt és rögtön aranyat és 91 pontot kapott. Nagyon jó kezdet ez a bornak egy olyan verseny után, ami az európai ízlésvilág egyik meghatározó eseménye.

Na de hogyan is készült ez a bor? A Pátzay Prémium Chardonnay 2019 barrique hordóban erjedt és ott is érett 12 hónapig. Utána palackba került és másfél éves palackos érlelésen esett át. Még nem került piacra, de ez is nemsokára, ebben a hónapban várható.

A pincészet modernizálásakor beépítésre került egy olyan rendszer, amiben a hordók hőmérsékletét is tudja erjedéskor szabályozni. Ennek és persze tehetségének köszönhetően, Zsurki Sándor borász tökéletes borokat képes készíteni. A kis hordókban ugyanis a must erjedés közben képes túlmelegedni, ami az aromák elvesztését eredményezi. Emiatt egyes időszakokban hűteni kell a mustot, ami ezzel a rendszerrel könnyedén megoldható, ráadásul nagyon energia hatékonyan.

A bor értékelése szerint,

 

rendkívül komplex, nagy potenciállal rendelkezik és harmonikus. Méz, virág, mineralitás, hordós jegyek jellemzik és rendkívül jó savai vannak.

A táblázatban látszik a nagyon részletes elemzés is.

Ennél jobban már csak akkor ismernénk, ha kóstolnánk is. Reméljük hamarosan erre is lehetőség lesz.

Gratulálunk és várjuk a találkozást!

Kupa-Kovács