Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Mazzei, a bor, amire 600 évet vártunk - Olaszország története borban elmesélve

Mazzei, a bor, amire 600 évet vártunk - Olaszország története borban elmesélve

Nagyon kevés borászat van a világon, amit több, mint fél évezrede ugyanaz a család birtokol. Az olasz Mazzei borászat a kevesek egyike, amely 600 éves és egyik ősükhöz köthető a Chianti régió névadása. Hatszáz évet vártunk rá, hogy legyen képviselete Magyarországon, most a Veritas és a www.borkereskedes.hu elhozza több, mint egy tucat borukat. Aki megkóstolja azt mondja majd, megérte a várakozás.

Ivott-e Mátyás király Mazzei Chiantit?

Ismerjük a beugratós kérdést az általános iskolai történelem óráról, hogy ehetett-e krumplit Mátyás király? Nem, mert két évvel Amerika felfedezése előtt meghalt. A mi kérdésünk pedig így szól. Ihatott-e Mazzei Chiantit? Mátyás közismerten rajongott az olasz reneszánszért és jó néhány olasz művészt hozott Magyarországra. Akik akár bort is hozhattak magukkal, hogy a jó toszkán vöröseket ne kelljen nélkülözniük. Ekkor itthon szinte csak fehér bort készítettek. A rácok éppen csak elkezdték a Kadarkát telepíteni. Nem tudjuk, hogy kóstolt-e Mazzei Chiantit, de egy biztos, megtehette volna, mert amikor 1490-ben meghalt a borászat már 60 éves volt. Ez is szép teljesítmény lenne, a mai Magyarországon, mert a borászatok legtöbbje 30 évnél fiatalabb, de ez még csak a kezdet volt. 2023-ban még mindig működnek és nagyobbak, sikeresebbek és jobb borokat készítenek, mint valaha 600 éves történetükben.

A borászatot 1435 óra jegyzik, a mai Chianti régióban alapították, amelyet a család talán legnevezetesebb tagja hívott először így, egy 1398 December 16-án kelt levélben, amit firenzei barátjának írt és a borokról elmélkedett benne.

Ő volt Ser Lapo vagyis Lapo Mazzei, akinek emlékét ma egyik csúcsboruk (SER LAPO bor) őrzi. A borászatot azonban nem ő alapította, ő maga közjegyző és nagy borkedvelő volt. A borászat egy frigyből született, amelyet dédunokája Smeralda Mazzei kötött Giovanni Piero Fonterutolival 1435-ben. A Chianti valószínűleg a világ egyik legrégebbi brand ötlete, amely olyan tartósnak és sikeresnek bizonyult, mint a családi borászat. A Chiantit ma is Olaszországgal azonosítjuk és ha az olasz bortörténelmet akarnánk elmesélni, akkor a Chianti történetén keresztül megtehetnénk, ahogy a Mazzei család történetén keresztül, mert ez egyidős vele. Ma már nem csak egy Chianti régió van, ezért az eredetit Chianti Classiconak nevezik. Itt található a cég történelmi központja a Castello di Fonterutoli, ami egyúttal a világ egyik legfontosabb Chiantijának is a neve.

A Mazzei Borok csodája

Ahhoz, hogy 600 évig 25 generáción át meg lehesssen őrizni egy brandet, ahhoz nem elég csak úgy ímmel-ámmal borászkodni, ahhoz tényleg valami több kell. A generációkban meg kell legyen a szenvedély és a racionalitás, hogy tovább vigyék a hagyományt, hogy minden generáció újrateremtse elődei sikereit, hogy képes legyen megújulni és az új körülményekhez alkalmazkodni. Mert elég egyetlen kudarcos generáció, hogy megtörjön a sor és talán soha ne álljon helyre. Ez a Mazzei csodája. Az ő hitvallásuk nem csak valami marketing blabla, mert 25 generáció hitele van mögötte.

A Mazzei család a legősibb családok közé tartozik Toszkánában, nem csupán a borászat történetéhez, hanem az egész régió politikai és kulturális fejlődéséhez is szorosan kötődnek.

Ma a család továbbra is a borászatnak szenteli magát, úgy, hogy figyelmet fordítanak az innovációra és mély tisztelettel fordulnak a föld iránt, amit el kell hinnünk nekik.

A család vezérelvei ma is ugyanazok, mint régen: életben tartani a történelmi és hagyományos családi értékeket, és alkalmazkodni a mai piaci igényekhez, miközben figyelik a fejlődő technológiai nyújtotta lehetőségeket.

A Birtokok - Folyamatos fejlődés, megújulás

A Mazzei azonban ma már jóval több, mint a Chianti, több birtokot is létrehoztak hosszú történetük alatt, amelyek közül természetesen továbbra is az eredeti családi birtok a legfontosabb. Lássuk ezeket!

Fonterutoli - Chianti, Toszkána (Fonterutoli Borok)

A pincészet központja ma is Fonterutoli nevű településen található és a fejlődés iránti elkötelezettséget bizonyítva egy szuper modern, a Mazzei család által avantgárdnak nevezett épületben, amiben gravitációs módon készítik a borokat. Egy lenyűgöző erdőkkel, mezőkkel tarkított 650 hektáros birtok közepén terül el a borászat, de ebből „csak” 110 hektár szőlő. Fonterutolit nevezik a „kő borának” is, mert hatalmas sziklás területen helyezkedik el, ami nagyon különleges mineralitást kölcsönöz boraiknak.

Tenuta Belguardo - Maremma, Toszkána (Belguardo Borok)

A Belguardo szintén Toszkánában van. Annak tengerparti területén, Maremmaban, ami egy nagyon izgalmas, de kevésbé ismer terület, főleg Vermentino és egyes világfajták teremnek itt, nagyon magas minőségben. Van hagyományos Sangiovese is, amit itt Morellinonak neveznek és Scanzano városában termelik, Morellino di Scanzano néven.

A területről a Cabernet alapú Tenuta Belguardo borokat a Wine Spectator a világ 100 legjobb bora közé választotta.

 

Zisola – Szicília (Zisola Borok)

Nem messze Noto városától, Szicília dél-keleti csücskében egy apró borászatot hoztak létre, amit szeretnek Édenkertnek nevezni. Egy 50 hektáros birtokon 24 hektár szőlőterület található, főleg Nero di Avola szőlővel, de van itt egy kis Petit Verdot és Syrah. Azok a fajták, amikben Szicília már bizonyított. A fehéret a Cataratto képviseli, amely tipikus szicíliai fajta. Hogy milyen magas színvonalat képviselnek mutatja, hogy  Noto rosso borukat, amely Nero di Avola alapú a világ 100 legjobbja közé választotta a Wine Spectator. 

Villa Marcello. – Prosecco – Veneto (Mazzei Proseccok)

Természetesen a Villa Marcello története sem hétköznapi a Mazzei esetében. A 17. században eredetileg vadászkunyhóként épült Villa Marcello egy erdős terület közepén. A birtokon a bor a 19. században jelent meg, amikor, akkori tulajdonosa, Elisabetta Galvani Onigo úgy döntött, hogy elülteti az első szőlőtőkéket a birtokon. Leszármazottai, Alessandra és Andriana Marcello örökölték a szőlőültetvényeket. Ma Giovanni Mazzei szenvedélyvé váltak, akinek édesanyja Marcello volt. A 57 hektárnyi túlnyomórészt Glera szőlőből álló szőlőültetvényt elegáns Prosecco sorozat előállítására használják.

Büszkén jelenthetjük, hogy ezeknek a birtokoknak a borai megvásárolhatók a Veritasnál, aki kizárólagos forgalmazója a Mazzei ezen borainak. Nemsokára kóstolókkal és részletes információkkal jelentkezünk az egyes  birtokokról és borokról.

Kupa-Kovács