Mi határozza meg a vörösbor minőségét?
Erre a kérdésre a válasz a történelmi időkben rendkívül egyszerű volt. Több mint 400 éven keresztül az alkoholfok volt az a tényező, amely a bor minőségét jelezte a fogyasztók számára. Minél magasabb volt, a bort annál érettebbnek és értékesebbnek minősítették. A világ azonban nagyot fordult az elmúlt évtizedekben. A magas alkoholfok sokszor már inkább hátrány egy vörösborfogyasztónak. Az elmúlt 100 évben sokféle próbálkozás történt főleg francia kezdeményezére a vörösbor minőségének megbízhatóbb meghatározására. Ott vezették be először a minősítési rendszereket, mint az AOC (Appellation d'Origine Contrôlée - Ellenőrzött Eredet megjelölés) amelyek iránymutatását adtak a fogyasztóknak és egy sokkal kézzelfoghatóbb minőségi garanciát adtak. Persze a minősítési rendszerek sem írhatják felül az egyéni ízlést. Végső soron a fogyasztó dönt arról, melyik bor tetszik neki legjobban.
Hogyan fogyasztunk vörösbort?
A hagyomány szerint a vörösborokat szobahőmérsékleten fogyasztották, mert azt gondoljuk, így sokkal erőteljesebb érvényesülnek az aromák. Sokan úgy gondoljak, a hűtés rontja az aromákat és megkeményíti a tanninokat. Ezzel szemben a rosét, amit szintén vörösszőlőből készítik és mégis jó hidegen szeretjük inni és a gyümölcsös aromák így is érvényesülnek. Az Chapoutier szerint a vörösbor a sznobizmus csapdájába esett, a bor élvezetét háttérbe szorítottá a szokások és hagyományok. Véleménye szerint ebből ki kell törtnie. Ezért létrehozott egy olyan bort, amit bizonyosan jobb hűtve fogyasztani, mint melegen. Itt végre a bor szolgálja a mi igényeinket és nem mi a borét. Felszabadít bennünket a sznobizmus szabályai alól és a bor élvezetére koncentrál. A nyári melegben végre jól lehűtve is ihatunk vörösbort.
Rouge Clair 2023 a vörösborok új generációja
Az M. Chapoutier pincészet által készített Rouge Clair 2023 vörösbor arra lett tervezve, hogy lehűtsük, sőt akár jéggel szolgáljuk fel, minden szabályt felrúgva a bor megszabadulhat az őt korlátozó szokásoktól. Ez a világos, könnyed vörösbor a minőséget egyesíti laza hozzáállással.
A bor Vin de France megnevezés alatt készült, amely nagyobb szabadságot ad elkészítésének menetében. A bor első évjárata 2023-ban készült, 80% Grenache és 20% Syrah szőlőből. A szőlőt alacsonyabb hőmérsékletű erjesztésnek vetik alá, hogy kevésbé tanninos, friss és gyümölcsös vörösbort kapjanak, amely 12,5°C alkoholfokot ér el. Ökológiai megfontolásból, a borra kupak helyett egy "bandule" kerül, amely a szalag és a kupak összevonása, a parafa dugót pedig tömörített bambuszdugó váltja fel.
A címke, amely Braille-írással van ellátva, hőérzékeny:
A csíkon a "friss" Fraise szó jelenik meg, amikor a palackot 12°C alatti hőmérsékletre hűtik.
Ez a bor vacsora előtti aperitifnek is tökéletes, de alacsony tannin tartalmának köszönhetően egyaránt jól kíséri a húst és a halat, valamint az egzotikus ételeket is. 10°C és 12°C között ajánlott a fogyasztása, így kiváló alternatívát jelent a rozé helyett.
Előre ország népe! Hideg vörösborra fel!
Kupa-Kovács