Kis borászat nagy borásszal
Ez a sorozat alapvetően kevésbé ismert, de nagyszerű borokat készítő borászokat akar bemutatni. Ipacs-Szabóval van egy kis baj ebben a tekintetben. Ő az ország egyik legismertebb szakembere, aki 22 szüretet dolgozott végig Villányban és jelölték az év borásza és a borászok borásza díjra is. Azért került mégis a sorozatba, mert saját „hobbi” borászata fantasztikus borokkal ajándékoz meg bennünket. 1999 augusztusában költözött Villányba, akkor még csak 24 éves fiatal szakemberként. Kecskeméti családból származik, ahol mindenkinek valami köze volt a földhöz. Édesapja a virágokat és ezt én személyes tapasztalatból is tudom. Saját borászatából, az Ipacs-Szabó birtokról tíz éve jelentek meg az első palackok, gyorsan száll az idő... Ahogy mondja: „Egy télvégi napon felmentem a hegyre, mert megkértek, hogy segítsek eladni egy földterületet” De beleszeretett a terület fekvésébe, a gyönyörű panorámába, egyszóval megfogta a hely kisugárzása, rájött, hogy itt szeretne magának egy birtokot, amiben ő maga végez minden munkát az első kapavágástól a borok palackozásáig bezárólag. Idővel a hely afféle örömborászattá vált, ahol kiélhette szenvedélyét. A terület ma 1,8 hektár, de mivel van még ezenkívül a birtokában telepítettlen földterület, elképzelhető, hogy ezekre is sor kerül, hamarosan itt is szőlő fog díszleni. Ma csak a szüretre és a palackozásra vesz igénybe külsős segítséget, de reméli, hogy idővel a gyerekeit is bevonhatja. Szeretné a részükre a tárgyi tudás mellett, a kétkezi munka becsületét is átadni. Merész álom, mert a legnagyobb is csak most lesz 10 éves.
Ahogy mondja – „Fontos volt, hogy a telepítéstől én vigyem személyesen a birtokot. Együtt akartam vele élni, alakulni, megtudni melyik része mire képes.”
A terület Máriagyűd és a Tenkes Csárda között van félúton. Tökéletes meredek déli fekvés, ami nagyon magasan terül el, fölötte már csak erdő van. Éjjel mindig jön a hűvös szellő és felszárítja a lombot, ami miatt itt csak csekély növényvédelemre van szükség. A terület speciális mikroklímája miatt, a szomszédja, Huber Kálmán létrehozott itt egy kis 2 hektáros mediterrán arborétumot az ő pincéje előtt pedig három paratölgy él vidáman, ami szinte elképzelhetetlen ezen a klímán. A szakember szerint ez Magyarország legkiegyenlítettebb hőmérsékletű területe. Télen sem hűl le túlságosan, mert a fagy leszánkázik a völgybe, így itt az igazi mediterrán növények is jól érzik magukat. Helyi borász jókívánságként a paratölgyek telepítése után vált közkedveltté, hogy " A parafád nőjön nagyra!"
„Ha szerencsém van – mondja - Van még esély, hogy saját paratölgyeimből készült dugókkal tudom zárni a boraimat. Ehhez már csak 39 évet kell várnom, mert a paratölgy kérge ezután válik alkalmassá dugókészítésre. „
„Annyi munkát teszek a szőlőbe, nem szeretném szivattyúzással rontani a minőséget.”
Nemcsak képletesen, de szó szerint is erre költötte a családi vagyont. Ipacs-Szabó szeretne felköltözni a hegyre, a borászatba, de ehhez még szövetségeseket kell találnia a családban, mivel 4 gyereke van, így ennek van némi esélye. Istvánnak sem ment könnyen, amíg a gyerekkel 1,5 szobás albérletben laktak, addig a borászatban egy ház árát költötte a liftre, hogy ne kelljen szivattyút használnia a borkészítés során. Megvalósított egy szivattyú nélküli pincét, valódi gravitációs borászatot, a beérkező szőlő feldolgozásától a palackozásig minden szivattyú használata nélkül történik. Megoldottam, fontosnak érzem, valja büszkén.
„Az egyik a kékvérű, a másik az őserő ” – mondja.
Két szőlőfajtát telepített csak, Cabernet Franc-t és Kékfrankost."Egyértelmű, hogy a Franc a Villányi borvidék jövője, kezdetben kizárólag csak ezt a fajtát pelepítettem. Amíg a Franc igazi kékvérű, elegáns kifinomult, ráadásul Villányban nagyon szeret lenni, addig a Kékfrankos egy sokkal több arcú, igazi Pannon fajta, virgonc, élénk savú, megzabolázhatatlan egyéniség. Őszintén szeretem mindkettőt.
Nászút helyett
Azt nem lehet mondani, hogy elveszünk az Ipacs-Szabó Birtok sokféle bora között, ugyanis tudatosan csak két boruk van. A fiatalabb bor az Inni Jó, ami egy Cabernet Franc és Kékfrankos házasítás, mint ahogy a neve is mutatja, jó inni! Felette az érettebb Nászút Helyett, ami 100% Cabernet Franc, Villányi Franc . Évente átlagosan 10 ezer palackot készítenek vagy inkább készít a borokból. Nem csak az egyik bor, hanem a borászat neve is lehetne „Nászút helyett”, mert István bizony a nászútra félretett pénzből is vásárolta a területeket.
A jövőben sokkal többet hallunk majd a borászatról, mert Ipacs-Szabó nagy tervekkel vág bele az új évbe.
Sok sikert, jó egészséget, nagyszerű borokat és kitartást kívánunk neki, hogy megérje azt, hogy a saját parafájával zárhassa a borait!
Kupa-Kovács