Bordeaux- (bor)történelem
Bordeaux története összeforrott a világ bortörténelmével. Innen származnak a világ legnépszerűbb vörös szőlőfajtái, mint a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Cabernet Franc, a Malbec és a Carmenére. Innen vettük át a Barrique hordót, a Magnum palackot és ők adták a referencia pontot a minőségi vörösborhoz. Amikor vörösbort kóstolunk, ha tudunk róla, ha nem, a minőséget az itteni borokhoz mérjük. Bordeaux koronaékszerei az öt nagy Premier Grande Cru pincészet, az öt nagy Chateau, amelyek 1855-ben III. Napóleon klasszifikációja alapján lettek kiválasztva. (Valójában ez csak 4, mert az utolsót több, mint száz évvel később 1973-ban adták hozzá.)
Ezek a pincészetek egy kivételével a bal parton, Medoc-ban találhatóak, a kivétel az Haut-Brion, amely a két világ között, se nem jobb, se nem bal parti részében Graves-ben, azon belül Pésac-Leognan-ban helyezkedik el. A pincészet természetesen saját kategóriát képvisel.
Chateaux Haut-Brion
Ezek a borászatok egyszerre a világ legirigyeltebbjei és a legnagyobb kihívások is előttük állnak. Irigyeltek, mert nincs szükségük kereskedelmi tevékenységre, a boraikat előre megvásárolják az egymással versengő kereskedők. Az árak, amiket kapnak pedig elképzelhetetlenek a földi halandók számára. Évjárattól függően egy palack boruk 150 és 400 ezer forint közötti áron kapható, de a beszerzésük nem egyszerű, mert a legtöbbért sorban állás van. Ez persze olyan elvárást támaszt velük szemben, aminek megfelelni rendkívüli kihívás. Minden évben tökéleteset kell alkotniuk, nem lehet megingás, nem lehet nem tökéletes bor, akár milyen is volt az évjárat. Talán ezért van az, hogy a Haut-Brion-nál a borászat vezetője már három generáció óta a Delmas-család. A jelenlegi vezető Jean-Philippe Delmas nagyapja 1924-ben került kinevezésre vezetőnek. A folyamatosságot, a stabilitást és a minőség állandóságának igényét semmi nem mutatja jobban.
A Haut-Brion borászat jelenleg a Luxemburgi hercegi család tulajdonában van. 70 éve vette meg Clarence Dillon, a mostani tulajdonosok nagyapja, aki maga bankár volt. A borászat 50 hektár szőlővel rendelkezik, amik a Chateau körül helyezkednek el. Az elmúlt 170 évben a város terjeszkedésével ez már belterületnek számít, alig 5 kilométerre vannak Bordeaux központjától. Olyan, mintha Budapest egyik külkerületében lenne a világ egyik legértékesebb szőlőbirtoka. Vagyis tulajdonképpen kettő. Mert a La Mission Haut-Brion nevű birtok fekszik mellette, az út túloldalán, ami 30 éve szintén a hercegi család tulajdonában van. A szőlőterületeket ugyan senki nem ad el ezen a vidéken és ezért pontos árat sem lehet tudni, de ritkán, a birtokok gazdát cserélnek, ezért vannak becslések. Az ismert, de nem ennyire magas presztízsű részeken, mint a jobb-parti Pomerol hektáronként 2 millió euróba kerülnek, ami ma kb. 750 millió forint. A Premier Grand Cru területek ennek kb. tízszeresét érik vagyis 15-20 millió euró körüli értékre teszik, ami 7,5 milliárd forint hektáronként. Ez ugyan elképzelhetetlenül nagy ár, de könnyű megérteni, hogy miért kerül ennyibe. Az itteni területeken 8000 és 10000 körüli tőke van hektáronként, amiről kb. 8000-10000 palackot készítenek. A Haut-Brion és a La Mission Haut-Brion azon kevés pincészetek egyike, aki készít fehérbort. 6000 palackot évente, vagyis kevesebb, mint egy hektárnyi területről. Ennek polcára 1000 Euro/palack és a vevők könyörögnek érte, várólista van. Ha azt feltételezzük, hogy ennek a felét kapja csak a pincészet, akkor is 3 millió euró/ év bevételről beszélhetünk, ami egy milliárd forint.
Különleges években azonban az árak még ennél is jóval magasabbra kúsznak. Az elmúlt évtizedek legjobb évéből 1989-ből egy 5 literes palack például közel 30 ezer euró, ami 10 millió forint, vagyis literenként 2 millió.
A magas árak egyébként már problémaként jelennek meg Bordeaux ezen részein. A nagy pincészetek mindent megtesznek, hogy ne befektetők, hanem valóban fogyasztók és éttermek vásárolják meg a borokat. Ma már nem ritka, hogy az üres üvegekről fotókat kell küldeni a pincészetnek, ha újra szeretne valaki vásárolni. Akiről pedig kiderül, hogy spekulációs célra venne azt egyszerűen nem szolgálják ki. Ez történt például az említett 1989-es Jeroboam palackkal is, amit egy ázsiai vevő szeretett volna megvenni, de végül nem adták el neki.
Ezek elképzelhetetlen számok a magyar borászatokban, de Franciaország átlagos területein is. Nem véletlenül tartjuk ezeket a területeket egyfajta borszentélynek.
Boraikat az emberek egy nagyon szűk rétege engedheti meg magának és javarészt ők is kóstolják ezeket. Nehéz is értékelni ezeket a borokat a szokásos módon. Mit mondanánk egy 350 ezer forintos bor megkóstolása után. Ezeket inkább úgy kell tekinteni, mint műalkotások, amelyeknek megtekintése csak ritkán lehetséges és nagyon örülnünk kell, ha azok közé kerülünk, akik megnézhetik. A borokat egyébként az elegancia szó írja le legjobban. Ez egy bevett kifejezés egy adott borstílusra.
Clarence Dillon Borászat
A borászatot, ahogy már említettem Clarence Dillon vásárolta meg a mostani tulajdonosok őseként. Az iránta való tisztelgés miatt adták nevét a borászat megfizethetőbb márkájának. A Clarence Dillon borok minden tekintetben igazi Bordeaux-iak, azok minden jellemzőjével, de nem ezekről a Premier Grand Cru területekről származnak. Bordeaux főbb területeit reprezentálják, mint a jobb-parti Saint Emilion-t vagy a bal-parti Medoc-ot. Ezeket kóstolva jó képet kapunk arról milyen különbségek vannak a területek között. A bal part a Cabernet Sauvignon miatt erőteljesebb, robosztusabb, magasabb tannin szinttel, míg a jobb part a több Merlot miatt bársonyosabb és alacsonyabb tannin szinttel rendelkezik.
A Veritas vásárlói nemrégiben megkóstolhatták a borokat a pincészet képviselőjének segítségével. Azt hiszem a minőség meggyőző ezeknél a boroknál és az ár/érték arány kiemelkedő.
Most a francia hónap keretében mindenki kedvezményes áron kóstolhatja meg.
Kupa-Kovács