A bor életet ment
Amikor a 17. században nagyobb számban kezdtek letelepülni európaiak Dél-Afrikában egy nagyon komoly problémával néztek szembe. A hosszú hajóutak biztonságos megtételéhez sok ivóvízre volt szükség. A hordókban tartott víz azonban megposhadhatott az út alatt és ami még komolyabb kihívás volt, a visszafelé útra nem tudtak biztonságosan tiszta vizet vételezni Afrikában. Mit volt mit tenni, bort kellett a legénységgel itatni, ami könnyebben bírta a hosszú utat és nem éltek meg benne a betegséget okozó kórokozók. A bor életeket mentett, ami egyértelművé teszi, hogy nem minden helyzetben igaz a szocializmus mondása: Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt!
Bortermelés azonban nem volt Dél-Afrikában, de egy élelmes holland orvos változtatott ezen. Jan van Riebeck, akinek sok borfogyasztó áldja ma is a nevét 1655-ben szőlőt telepített a Table mountain lankáin. Mivel a klíma és a bor kitűnő volt, később sokan követték. A doktor aztán a megtermelt bor segítségével több holland hajós életét mentette meg, mint bármely más doktor.
Sikerek és kudarcok
A 19. század nagy sikereket hozott a dél-afrikai bornak. Ekkor Angliában piacvezetőnek számítottak, mert a francia borokra behozatali tilalom volt. Sajnos amikor ez véget ért a dél-afrikai sikereknek is befellegzett, amit tetézett, hogy őket is érintett a filoxéra vész és kipusztultak az ültetvények. A 20. század elején aztán beindultak a termelők. Több, mint félmillió hektoliter bort termeltek, ami eladhatatlannak bizonyult és olyan szomorú események okozójává vált, hogy nagy mennyiségben a folyókba kellett önteni az eladatlan készleteket. Arról nem szólnak a híradások, hogy a halaknak ízlett-e.
Az igazi siker az Apartheid rezsim bukása után következett el. A dél-afrikai bortermelők a korábbi mennyiségi szemléletből a minőségire váltottak és a világ egyre jobban respektálta a Dél-Afrikából érkező borokat. Ma 130 ezer hektáron termesztenek bort, ami pont kétszerese a magyar területnek.
Pinotage, Chenin Blanc és társai
A legsajátosabb fajták a Pinotage és a Chenin blanc. Ezek a szőlők és borok, amiről mindenkinek azonnal Dél-Afrika ugrik be. Nem is csoda a Pinotage borfajta Dél-Afrikában született, ott keresztezték a Pinot Noir és a Cinsaut fajtákból és azóta is nagy sikerrel termesztik. Bársonyos, nagyon illatos fajta, amelyből nagyon elegáns borok készíthetők.
A Chenin Blanc Franciaországból, a Loire völgyéből származik, de ma már Dél-Afrikában kétszer olyan nagy területen termesztik, mint őshazájában. Ez teszi ki az ültetvények közel egyötödét. A Chenin Blanc könnyed, gyümölcsös bor alma, dinnye, őszibarack aromákkal. Nagyon könnyen megszerethető és könnyen fogyasztható bor.
Ami igazán meglepő Dél-Afrikában, hogy ezeken a fajtákon túl a hagyományos francia szőlők milyen érdekes és nagy borokat adnak. A bordói fajták és a syrah is nagy nemzetközi sikereknek örvendenek és a Veritasnál is gyönyörű tételeket találunk.
Az általunk képviselt Stellenrust Borászat az egyik legismertebb dél-afrikai borászat a világon. Boraik a napokban érkeztek be hozzánk, ahogy az a térképről is látszik, hosszú utat megtéve.
Másik fontos, általunk importált borászat a Ken Forrester, amely 1689-re teszi alapítását és a legjobb Stellenbosch területről készít borokat, ahogyan a Stellenrust Borászat is.
A harmadik borászat, akit képviselünk, talán a legismertebb név. A Simonsig Borászat neve összeforrott Dél-Afrikával. A Malan család az újítók közé tartozik, ők voltak az elsők, akik hagyományos Champagne technológiával pezsgőt készítettek és a "Stellenbosch borút" alapítói is ők voltak.
Dél-Afrika az újvilági minőségi borok egyik legfontosabb szereplőjévé vált az elmúlt néhány évtizedben és a borkedvelőknek mindenképpen érdemes megismerni, nagyon jó ár/érték arányú borait.
Kupa-Kovács