Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Chenin Blanc: Dél-Afrika francia sztárja

Chenin Blanc: Dél-Afrika francia sztárja

A Chenin Blanc szőlőfajtát legtöbben már teljesen Dél-Afrikával azonosítjuk, pedig eredetileg a Loire mentéről származik, ahol ma is sikeresen termesztik. Jó savú, sokarcú szőlőfajta, amelyből többféle bor is készíthető. A nemzetközi „Drink Chenin Blanc Nap" közeleg, gyorsan szerezzünk be legalább egyet belőle.

A Chenin Blanc eredete

A Loire mente itthon talán kevésbé ismert, pedig jó néhány szőlőfajta hódította meg innen a világot. A Cabernet Franc Chinonból, a Sauvignon Blanc Sancerre-ből és a Chenin Blanc is innen származik.

A Chenin Blanc a Sauvignon Blanc és a Trousseau fajták kereszteződéséből jött létre.

Relatíve későn érő fajta, nagyon szép savakkal. A Loire mentén hideg években és hideg fekvésekben nem is érik be tökéletesen, ezért régen még a cukor hozzáadása is bevett gyakorlat volt ilyen esetben. A magas savú, nem teljesen beérett szőlő azonban tökéletesen alkalmas pezsgő készítésére. A Chenin Blanc-t itt erre is használják.

A Crémant de Loire az itteni pezsgő. Crémant-nak nevezik a nem Champangne-ban készült pezsgőt Franciaországban, amit sok vidéken készítenek. A Chenin Blanc jó savai miatt, megfelelő helyeken természetes édesbornak is alkalmas és készítenek is belőle.

Chenin Blanc Bor Nap

A fajta igazán Dél-Afrikában teljesedett ki, ők a világ legnagyobb termelői. Több, mint 50%-át adják a világ ültetvényeinek. Valószínűleg ez volt az első szőlőfajta, amit az országban 1655-ben telepítettek. Itt is készítenek belőle pezsgőt, amit webshopunkban is megtaláltok. A száraz borok lehetnek friss tartályos erjesztésűek, ilyenkor passiógyümölcs, alma, körte, kamilla virág illatok dominálnak. A testesebb borokat hordóban érlelik és ilyenkor az érett barack, a sült alma, a popcorn, sárgadinnye illatokkal találkozunk.

Nemzetközi napja idén június 18-án van. Érdemes ezen a napon kinyitni egy palackot belőle, hogy a dél-afrikai napsütés ízét megkóstoljuk.

Kupa-Kovács