Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Chardonnay – A bogáncstól a világhírnévig

 Chardonnay – A bogáncstól a világhírnévig

A Chardonnay a világ legnépszerűbb fehérbora, amely Franciaországból indult hódító útjára, de ma a világ minden pontján sikerrel termesztik. Sokféle arca van, de mindegyik szerethető, nem véletlenül lett ilyen sikeres.

Franciaországban van egy olyan település, amit Chardonnay-nak neveznek és a szőlőfajta neve innen ered. Ennek eredeti jelentése a „Bogáncs helye”. A Bogáncs az a szúrós kóró, ami könnyen beleragad a hajba, és amiről a magyar falusi Pulikutyák 80%-át nevezték el régen. Ebben az esetben semmiképpen sem igaz a latin mondás, Nomen est omen, mert Chardonnay nagyon messze esik a szúrós kórótól. Világsikerét Burgundiának köszönheti, ahol kizárólagosan termesztett fehér fajta. A Chablis városa körüli területeken termesztett borokat ugyan Chablisnak nevezik, de ezek is minden esetben Chardonnay-t takarnak. A Chardonnay a Champangne egyik legfontosabb bora is, de a más országokban is ebből készítenek pezsgőket. Ilyen Olaszországban a Franciacorta és Trento, vagy Franciaország más régióiban a Crémant, sőt Dél-Afrikában is ebből készülnek a pezsgők. Amikor egy Champangne-on azt olvassuk, hogy Blanc de blancs, akkor ez 100% Chardonnay-t takar.

Talán ebből is látszik, hogy a Chardonnay sokoldalú szőlőfajta. A bora a Blanc de blancs-tól a nagy olajos, krémes, gazdag borokig terjed. Azt mondják róla, hogy semleges karakterű fajta, amiben nagyon jól megmutatkozik terület és borászati elkészítési mód. Ezért képes egymástól nagyon eltérő arcot mutatni, a vibráló frissességű Új-Zélanditól a kátrányos, olajon Kaliforniáig. A tölgyfahordósan főként Burgundiában, Ausztráliában és Kaliforniában készítik, míg tölgyfahordó nélküli Chardonnay-t, főként Chablis-ban, Új-Zélandon és Chilében készítenek. Magyarországon néhányan sikeresen alkalmazzák a hordós erjesztést. Ilyen a Pátzay Prémium Chardonnay, amiben az új technológiának köszönhetően már a hőmérséklet is tudják szabályozni. 2018-as borukkal most a Nemzetközi Chardonnay „világbajnokságon” (Chardonnay Du Monde) ezüstérmet nyert. Főleg Egerben terjedt el a „Batonnage” technológia, amit a magyarok Battonage-nek írnak két T-vel és egy N-nek. Ennek lényege abban különbözik a hordós erjesztéstől. hogy a finomseprűt benne hagyják a borban és folyamatosa felkeveréssel ezen érlelik. Ennek legszebb példája nálunk a Thummerer Pincészet Battonage Chardonnay 2019-es bora, amely az előbb említett „világbajnokságon” egyedüli magyarként aranyérmet kapott.

A Chardonnay eredete természetesen a régmúltba nyúlik vissza, az újabb genetikai kutatások szerint ebben a mai Horvátország területének is volt szerepe. A rómaiak innen vitték a mai francia területekre a Gouais blanc nevű fajtát, ami kereszteződött a Pinot Noirral és az ő gyermekük lett a Chardonnay. Az érett Chardonnay jellegzetessége az ananászosság, amelyet alma, körte és citrusok egészítenek ki. Ha meg szeretnénk különböztetni a Sauvignon Blanc, vagy Pinot Grigio fajtáktól Észak-Olaszországban akkor nincs könnyű dolgunk. Az egyetlen igazi különbség, hogy a Chardonnay-ban nincsenek vegetális jegyek. Vagyis nem találunk benne füvet vagy zöldségeket. Ez talán a legjobb útmutató a vakkóstolókon. A másik, hogy a Chardonnay még az olyan hidegebb területeken, mint Chablis sem érik be magas savakkal. Annak ellenére mutat frissességet, hogy savai moderáltak maradnak. Ez jó hír azoknak, akik nem bírják jól a magas savtartalmú borokat, de imádják a frissességet.

A Veritas kínálatában a Chardonnay fajtának sok arcát meg lehet ismerni. Chablistól, Kalifornián át, Chile-ig és természetesen a magyar chardonnay-k nagy választéka is megtalálható. Érdemes kipróbálni őket!

Kupa-Kovács