Úgy tűnik a foci, a tangó és a bor jól megférnek egymás mellett, sőt együtt képesek fejlődni. Argentínában 500 éve készítenek bort, sokkal régebben, mint amennyi ideje fociznak. A spanyol hódítók azonnal felismerték a terület adottságait és borkészítésbe kezdtek. Ugyan azt állították, hogy erre a misebor miatt volt szükség, de véleményem szerint jogosan kételkedünk érveikben.
Az ország ugyan „csak” az ötödik-hatodik legnagyobb mennyiségű bort állítja elő a világon, de Buenos Aires a világ második legtöbb bort fogyasztó városa, amit csak Párizs előz meg. Elképzelhetetlen mennyiségű, több, mint 450 millió üveg bort isznak meg évente. Itt kell leszámolnunk a második téveszménkkel. Argentína borkultúráját a belső fogyasztása emelte ilyen magasra és mielőtt mi megismertük, ők már a híres malbec-jüket kortyolgatták. A borkultúra ilyen fejlődéséhez kellett némi történelmi szerencse.
Ami Európának átok volt, nekik áldás. Az európai filoxéra sok országban lehetetlenítette el a borkészítést. A régi világból sokan indultak útnak a 19. században és a huszadik század elején, hogy Argentínában próbáljanak szerencsét. Sok francia, olasz és spanyol borász család sarjai érkeztek az országba és adtak új lendületet a borkultúrának. Közülük is a legfontosabb név, Michel Aimé Pouget, egy francia szakértőé. 1853-ban ő kezdett el új szőlőfajtákat telepíteni, közöttük a Malbec-et. Argentína nemzetközi hódítása ehhez a szőlőfajtához kötődik, ami a kísérleti telepítések során nagyon jól alkalmazkodott a helyi talajhoz és klímához. A Malbec forradalom, ahogy ezt nevezik, az 1990-es években kezdődött, amikor Argentína beviharzott a világpiacra. A Malbec sokkal behízelgőbb volt az akkor már népszerű Ausztrál syrah-nál és sokkal selymesebb a nagy francia fajtáknál, mint a Cabernet Sauvignon. Ugyan nagy testű, de tanninjai lágyabbak, ezért azok kedvelik, akik nem szeretik az erősebb tanninnal rendelkező borokat. Argentína pedig nagy mennyiségben és jó áron szállította a borokat. Argentína szőlőtermesztési adottságai páratlanok. Az ültetvények olyan különlegesek, amiknek nincs párjuk a világon. Persze egy észak-déli irányban 3650 km hosszú országnak könnyű változatosnak lenni mondhatnánk. Ahol 7000 méteres hegycsúcsok vannak és Magyarország területének hétszeresét foglalja el sivatag. A klíma, a talaj és a táj rendkívül változatos. Mendoza pedig kiemelkedik mindközül. Ez a legrégebbi és legismertebb borvidék. Az ületvények hátterében az Andok hófödte hegycsúcsai ágaskodnak, ami tényleg lenyűgöző látvány. Az ország méretei miatt a 19. században ez még, egy hónapi járóföldre volt a fővárostól, de a vonat megépítése után valóban beindulhatott a borkultúra fejlődése.
Az ültetvények általában sokkal magasabban vannak, mint Európában akár 1200 méteren is. A borászatok egy jelentős része nem egy pénzügyi befektető által grundolt borgyár, hanem évszázados hagyományokkal rendelkező történelmi pincészet, mint a Trapiche Borászat, amelyet a Veritas Borkereskedés képvisel Magyarországon. A Trapiche argentin borászat 1255 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik és több, mint száz éves múltra tekint vissza.
Központját 1912-ben építették, amely egy gyönyörű várszerű építmény, ami önmagában is turisztikai szenzáció. Semmi sem jellemzi jobban az általuk képviselt filozófiát és színvonalat, mint a most elnyert díj. A Wine Enthusiast a 2019-es évben a világ legjobb újvilági borászatának választotta. Magas minőség megfizethető áron. Ez az egyszerű és nyerő filozófia. Kívánhat egy fogyasztó ennél jobbat?
A Veritas Borkereskedés egy másik argentin pincészetet is kizárólagosan importál Magyarországra. A Luigi Bosca Argentína egyik meghatározó pincészete, aminek múltja száz évnél is régebbre nyúlik vissza. Két család a Bosca és az Arizu közös vállalkozása, amelyet a család őse Leoncio Arizu, alapított. Ő Baszkföldről érkezett 1890-ben és 1901-ben kezdett borászkodásba. Az Arizu és az olasz Piemonti Bosca család összefogásából nőtt ki a birtok és az ő közös erőfeszítéseik hozzájárultak az Argentin borkultúra felemelkedéséhez.
A Malbec kívánja a jó steaket. Mondhatjuk, hogy Argentína másik nagy nemzeti kincse, Messi lábai után, a beef-steak
Miért ilyen különleges az argentin marhahús. Három összetevőtől.
- A Pampák
Ez a 750 ezer négyzetkilóméteres füves pusztaság megkaphatná a marhák mennyországa címet. Ezen a területen szabadon tenyészik az állatokat.
- Szabadtartás
Nincs antibiotikum, nincs hókuszpókusz. Az állatok szabadon legelik a füvet.
- Különleges darabolás
Argentínában máshogy vágják a húst, mint a világ többi részén. Minden textúrát külön részekre bontanak, hogy egy darab húsban csak azonos textúra legyen. Így a hús darabjai egyformán és egyszerre sülnek át, ami sokkal könnyebb sütést tesz lehetővé.
Így jön létre a vajpuhaságú, akár kanállal ehető argentin steak, amihez tökéletes a Malbec.
Olé, Olé, Olé!!!!
Aki pedig az újranyíló éttermek egyikének teraszán szeretne egy jó Malbec-et kóstolni, látogasson el a Robinson étterembe a Városligetbe. https://www.robinsonrestaurant.hu/
Amelynek borlapját a Veritas állítja össze!
Kovács Tibor