Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Igazi gourmet élmény – Újvilági borvacsora az Araz étteremben a Continental Hotel Budapestben

Igazi gourmet élmény – Újvilági borvacsora az Araz étteremben a Continental Hotel Budapestben

Ritkán szoktunk borvacsorákról írni, de úgy éreztük az Araz étterem újvilági borvacsoráját nem hagyhatjuk szó nélkül. Hangulatos környezet, jó zene, jó ételek és szuper borok. Arról nem is beszélve, hogy könyvünk a Borgőzös évszázadok tematikájára készült a vacsora és ezért mi mutattuk be a borokat és országokat.

A Continental Hotel Budapest és az Araz étterem - Életre kelt értékeink

Aki elég öreg hozzá és járt időnként a 2000-es évek előtt a Dohány utcában, mindig elborzadva nézte a régi Hungária fürdő romjait. A régi nagyszerűség elhanyagolt látványa rendkívül szomorú volt. Egyfajta negatív szimbóluma annak, hogy hagyjuk értékeinket eltűnni. Hotel Continental araz étterem borvacsora Aztán jött a nagy fordulat és egy bátor befektető csapat újra életre keltette a régi értékeket és felújította a műemlék épületet egy új szárnnyal.

Több évtized után Géher Zoltán irányításával újra megnyitott a Continental Hotel Budapest.

Ennek részletes történetről be is számol szerencsére a hotel:
A Continental Hotel Budapest története

Ebben a gyönyörű épületben található az Araz étterem, ahol már lassan egy évtizede rendszeresen vannak borvacsorák, amin 70-en vesznek részt alkalmanként. Az étterembe mi néha betérünk ebédre, mert egyrészt a Dohány utcai Veritas üzlet szomszédságában van és főként, mert itt található Boros könyve és újvilági boroka város egyik legjobb, ha nem a legjobb üzleti ebédje. Szinte érthetetlenül jó áron tud az ember elegáns környezetben nagyon jól megebédelni.

A borvacsorák sorában ezúttal az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy könyvünk a Borgőzös évszázadok – Az újvilági bortermelés szórakoztató történetének tematikájára készült az ételsor és a hat borból négyet a Veritas kínálatából választott ki a séf. Hat ország, hat bor, hat étel, várakozáson felüli hangulat és gasztro élmény. Nem könnyű hat ennyire eltérő stílusú és fajtájú borra megkomponálni a vacsorát, de Barka Áron séfnek tökéletesen sikerült.

Az ételek és italok segítségével mi igyekeztünk a könyv stílusában egyfajta virtuális utazást adni a világ messzi tájaira. Ebben Maday Gábor színművész volt segítségünkre, aki részeket olvasott fel a könyvből. Az étkezés alatt pedig hangulatos élő brácsa zene szólt. 

Újvilági borok - Utazás a föld körül 6 fogásban

 

Ausztráliai borok

Elsőként Ausztráliába utaztunk, a kenguruk földjére, ahol az emberek büszkén vallják, hogy nem vetik meg a jó italt és egy kis bulizást, annak ellenére, hogy valamikor néhány száz éve Angliában úgy képzelték, hogy létrehozzák az első alkohol és pénz nélküli országot. Annyira nem sikerült, hogy végül a világ egyik legnagyobb bortermelőjévé váltak.

Stílusosan egy kengurus bort kaptunk, Ausztrália leghíresebb pincészetéből a Yellow Tail Chardonnay-t, amihez a séf Kecskesajt, karalábé és zöldalma kombinációját adta. A bor egészen különleges, füstös, kicsit keserédes utóízzel és almás, trópusi gyümölcsös illatokkal. Kellemesen harmonizált a kecskesajt markáns ízével.

Új-Zélandi borok - Yealands

Szerencsére csak 2500 kilométert kellett a két fogás között utazni a második borhoz, ami a Yealands Sauvignon Blanc
2022 bora volt. Ez az örök sláger, mindenki kedvence egy olyan országból származik, amelyben szinte ismeretlen volt a bor 1990 előtt. A 20. század nagy részében alig lehetett alkoholt fogyasztani náluk.

Ennek ellenére a különleges Sauvignon Blanc boruk egycsapásra világhírűvé tette őket. Ehhez Barka Áron paradicsom textúrákat adott, érlelt sokával és madárbegy salátával. Az étel inkább a füves minerális jellegére reflektált a bornak.

Dél-Afrikai borok - Stellenrust

A következő állomást talán sokan jobban ismerik a Chenin Blanc fehér fajtáról, de igazi saját bora a Pinotage, amit itt nemesítettek a múlt század első harmadában. Ezúttal a Stellenrust pincészet előadásában kóstolhattuk meg a bort. Könnyed, a Pinot Noirra emlékeztető jegyekkel, de annál nagyobb testtel, nagyon érdekes bor. Sokszor fedezhetőek fel benne vadhúsos jegyek is, a gyümölcsök mellett. Erre a vadhúsos jellegre rímelt a séf alkotása a Véreshurka batyu, lilakáposzta krém, rukkolaolaj.

Argentin borok - A Malbec hazája Argentin borok - A malbec

Argentínáról, ha borra gondolunk nehezen jut más eszünkbe, mint a Malbec. Nem is gondolnánk, hogy 2000 előtt szinte senki nem ismerte ezt a fajtát. Az argentin Malbec forradalom csak a 2000-es évek elején indult be. A bor mellett Argentína a marháról híres, nem is lehetett volna más a párosítás, mint ez. Kétféle formában is. Rántott borjúláb és érlelt marhaszegy, édesgyökérrel és karfiollal. A bor a Trapiche Broquel Malbec volt, amit jól ismerhetnek vásárlóink. A Mabec jellemzője a bársonyos befejezés a nagy test mellett, amihez az édesgyökér jó aláfestést adott.

Chilei borok 

Chilét nevezik a borászok paradicsomának. Egyrészt a tökéletes klíma miatt, amiben soha nincs rossz évjárat, másrészt azért, mert ez a föld egyetlen országa, ahol soha nem volt Filoxéra, ezért a szőlők saját gyökerükön élnek és akár több százéves ültetvényeik is vannak. A Carmenére, amit kóstoltunk a legchileibb fajta, mert 150 évig a Merlot álarca alatt élt az országban. Azt hitték ugyanis, hogy Merlot termesztenek, amíg egy francia szakértő nem világosította fel a világot, a chilei Merlot valójában Carmenére. Nagy testű, de harmonikus bor, sok fűszerrel és zöldfűszerrel az illatában. A kacsamell, kacsacomb, sült paprikakrém, parmezános burgonya mellé nagyon kellemesen harmonizált.

Kaliforniai borok – USA Kaliforniai borok - Coppola zinfandel

Kaliforniában egyedül több bort termelnek, mint az USA többi területén és ezt részben egy magyarnak is köszönhetjük. A kaliforniai bor hivatalos atyja a magyar Haraszthy Ágoston.

A bor, amit kóstolhattunk pedig a híres rendező Francis Ford Coppola Zinfandel bora. Zinfandel teljesen megegyezik a Pugliai Primitivoval genetikailag, mégis egy kicsit más bort ad. Könnyedebb, kevesebb karácsonyi fűszerrel és kevesebb csokoládéval. Egy tökéletes vörös az édességhez. Ami az Étcsokoládé felfújt, szarvasgombás fehércsokoládé mousse, tonkababos málna volt. Egyszerűen fenséges párosítás.

A vacsora végén még néhányan visszakóstoltak egy-egy bort, amik közül a Trapiche Malbec és a Yealands Sauvignon Blanc volt a sztár. Ezúton is köszönjük a meghívást és a jó hangulatot. Rendszeresen tartanak borvacsorákat, amelyről itt tudhatnak meg többet: Borvacsorák az Arazban

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: borkóstoló borok borturizmus