Meg kell mondjam szeretem ennek a szürkebarátnak a nevét. Biztos valami elfelejtett gyerekkori élmény lehet mögötte, de a Tégladomb név nagyon tetszik nekem. Szerintem több bornak kéne a termőhely nevét kapnia, hogy jobban megértsük a terroir fogalmát. Ez azonban Badacsonyban bizonyosan nem fog megtörténni, mert itt a terület nincs olyan módon dűlőkre osztva, mint például Tokajban. Az a terület, amit Tégladombnak neveznek az a Gulács-hegy szoknyája. Itt 2,5 hektár terülte van a Pátzay Borbirtoknak, ahol olaszrizling és szürkebarát található. A terület talajának egy részét a Bács-hegyről lemosódott bazalt alkotja, ami kiváló termőtalaj a szőlőnek.
A bor különlegesre sikerült és ehhez a termőhelynek bizonyosan köze van. A Berlini Wein Tophy versenyen aranyat kapott a sok olasz Pinot Grigio között, ami még inkább megédesíti az élményt. Badacsony legalább olyan jó termőhely, mint Olaszország északi része és talán még különlegesebb is, mert itt mindig megvan az extra ásványosság a borokban, ami Észak-Olaszországban ritkább.
Zsurki Sándor a szürkebarátot egészfürtben préseli, hogy a szőlő leve minél kevesebbet érintkezzen a héjjal, ami a zúzás bogyózáskor hosszabb ideig elkerülhetetlen. A szürkebarát, aminek erős színanyaga van, így bizonyosan nem válik narancsborrá és kevesebb fenol kerül a borba, ami kesernyésséget adhat neki.
A berlini verseny jól ismert magyar körökben és a régió egyik legfontosabb versenye. Németország nem csak kiemelt piac, de van egyfajta ízlésmeghatározó szerepe is a régió borfogyasztásában. Mindenkinek nagyon jó hír, ha a balatoni borok presztízse nő az ottani fogyasztók körében.
A kóstolók egyébként kiemelik virágos jegyeit, rendkívüli harmóniáját. Tisztaságát, amihez biztosan hozzájárul a fürtben préselés. Felhívták a figyelmet erőteljes illatvilágára, amit ásványok és sárga gyümölcsök jellemeznek.
Az arany, ami 90 pont fölötti értékelést jelent rendkívüli ár/érték arányúvá teszi ezt a bort. Már elérhető nálunk, de korlátozott számban, így érdemes sietni!
Kupa-Kovács